May Chang Eterisk olja 10 ml

99,00 kr
I Lager
SKU
7350024532487-1
Mer information:
Storlek Ospecificerat
Doftgrupp Frisk, Frukt, BlommigMay Chang – Litsea cubeba

Om växten
May Chang är ett asiatiskt träd som tillhör lagersläktet. Det är ett relativt kortvuxet träd med en höjd på 5-12 meter. Trädet blommar tidigt på våren och de gulvita blommorna avger då en behaglig doft som påminner om blommande citronträd. Eftersom oljan relativt nyligen började användas i västvärlden finns inget bra svenskt namn på trädet. En direkt översättning är bergspeppar. Risken för sammanblandning med exempelvis sichuanpeppar gör att de flesta föredrar det latinska namnet Litsea cubeba.

Oljans beståndsdelar
Ett högt innehåll av citral ger oljan en mycket tydlig citruston som påminner om citrongräs men upplevs som sötare och fruktigare.

Framställning av olja
Oljan utvinns genom destillering av trädets frukter för ett utbyte upp till 5%. I stort sett all olja kommer från Kina, vilket gör att pris och produktionsvolym varierar kraftigt beroende på det inrikespolitiska läget. Även trädets blad kan användas till destillering men dessa anses ge olja av sämre kvalitet. Den årliga produktionen är ungefär 1200 ton vilket är ungefär lika mycket som grönmynta (spearmint). En stor del av oljan går till utvinning av ren citral till parfymindustrin.

Traditionell användning
I Kina har rötter, löv och frukter traditionellt använts för medicinska syften. Både frukter och blommor är viktiga kryddor i Taiwanesisk matlagning. Trädet är särskilt högt värderat av Atayalfolket (Taiwans ursprungsbefolkning) som kallar trädet maqaw. De flesta insekter ogillar eteriska oljor med kraftig citrusdoft och den svalkande saften från färska frukter används både till att lindra och förhindra nya bett.

Hälsovarningar
Oljan är ogiftig vad man vet, men den höga halten av citral kan irritera huden hos känsliga personer.

May Chang i hemmet
May Chang har en behagligt frisk citrusdoft. Den passar bra ihop med kryddiga och träiga dofter som rosenträ och lavendel eller citrusoljor som grapefrukt och bergamott.

Skriv din egen recension
Du recenserar:May Chang Eterisk olja 10 ml
Ditt betyg
Copyright © Amorina. All rights reserved.